Kohti uutta Roadshow’ta 2022–2023 🚘

 

Olemme käynnistäneet suunnitelmat Studentum Roadshow -koulutuskiertueelle 2022–2023! Yhdestoista Roadshow starttaa tämän vuoden lokakuussa ja reissaa ympäri Suomea tammikuun 2023 lopuun saakka.

Kaksi Roadshow-lähettilästämme edustavat kiertueella mukana oleva oppilaitoksia ja yhteistyökumppaneita sekä auttavat lukioikäisiä oman jutun löytämisessä. Roadshow-kiertue on meille tärkeä mahdollisuus tavata jatko-opintojaan pohtivia nuoria kasvotusten.

Miksi Studentum Roadshow?

Vuosittain Roadshow-lähettiläämme kertovat meille, miten erilaisissa tilanteissa lukiolaiset ovat pohdinnoissaan. Yhdet tietävät jo minne aikovat jatkaa lukion jälkeen ja toisten suunnitelmat ovat täysin auki. Lähettiläidemme havaintoja tukee tekemämme suuri lukiolaiskysely. Siihen vastanneista abiturienteista neljäsosa tiesi, minne aikoo hakea lukion jälkeen. 70 prosentilla abiturienteista valinta oli kyselyn tekohetkellä vielä tekemättä. Siksi koemmekin tärkeäksi erilaisten vaihtoehtojen ja polkujen esittelyn.

Kyselyn mukaan lukiolaiset antavat valinnoissaan eniten painoarvoa vanhempien ja opinto-ohjaajien mielipiteille. Kolmen suurimman vaikuttajatahon joukkoon yltää myös ystävien mielipiteet. Toivommekin, että lähellä opiskelijamaailmaa olevat lähettiläämme pystyvät antamaan tukea pohdintoihin samastuttavasti.

Opiskelupaikan valitseminen voikin olla yksi ensimmäisistä suurista päätöksistä nuorten elämissä. Kyselymme mukaan 57 prosenttia lukiolaisista stressaa opiskelupaikan valintaa. Moni saattaa kokea, että valinta pitää saada kerralla oikein. Monilla lähettiläillämme on ollut monipuoliset ja putkimallista poikkeavat koulutuspolut. Roadshow’lla olemmekin eniten saaneet kiitosta lähettiläidemme ja opiskelijavieraiden omista opiskelijatarinoista. Aitojen kokemusten ja kohtaamisten kautta haluammekin osaltamme lievittää nuorten kokemaa stressiä ja vahvistaa innostusta tulevaisuutta kohtaan.

Miltä ensi syksyn Roadshow näyttää?

Lukuvuoden 2022–2023 kiertueen ytimenä on jo perinteeksi muodostunut vierailukokonaisuus. Neljän kuukauden aikana Roadshow-lähettiläämme vierailevat noin 40–45 lukiossa, yhdessä ammattikoulussa, 2–3 varuskunnassa sekä 2–3 koulutusmessuilla. Esimerkkeinä olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä Seinäjoen Opinlakeus-messujen kanssa ja olleet mukana Kaartin Jääkärirykmentin urapäivillä Santahaminassa.

Neljässä kuukaudessa vierailemme lukioissa kattavasti ympäri Suomen, mutta emme siltikään ehdi kaikkiin maamme lukioihin. Siksi olemmekin täydentäneet kiertuetta virtuaalisella Roadshow’lla, joka mahdollistaa kiertuekumppaneihimme tutustumisen verkossa. Virtuaalinen Roadshow-areena avaa ovensa perinteisen kiertueen rinnalla. Siellä yhteistyökumppaneiden esittelymateriaalit ovat esillä digitaalisilla messuosastoilla – lukiolaisille ympäri Suomen.

Info 2022 w900

Miten tuemme lukiolaisia pohdinnoissaan?

Vierailuilla pidämme ständiä, jossa lukiolaiset pääsevät tutustumaan yhteistyökumppaneiden materiaaleihin, tekemään ammatinvalintatestin ja pohtimaan jatko-opintosuunnitelmiaan lähettiläidemme kanssa. Usein mukaamme tulee myös kiertueen yhteistyökumppanien opiskelijavieraita kertomaan omista opinnoistaan ja oppilaitoksistaan.

Suosittu ohjelmanumero kiertueella on Roadshow-lähettiläiden pitämä infotilaisuus. Toisinaan kuulijoina ovat kaikki lukion abit, luokallinen opo-kurssilaisia tai kourallinen kiinnostuneimpia lukiolaisia. Infotilaisuuksissa kerromme tärkeimmät tärpit kiertueen yhteistyökumppaneista, aitoja kokemuksia erilaisista opintopoluista ja konkreettisia vinkkejä oman jatko-opintopaikan löytämiseksi. Monta kertaa lukiolaiset intoututuvat ständille juttelemaan lisää infotilaisuuden jälkeen, kertovat lähettiläämme.

Infotilaisuudet ovat saaneet kiitosta niin opinto-ohjaajilta kuin lukiolaisiltakin.

”Lähettiläiden omat tarinat olivat tosi mielenkiintoisia ja inspiroivia. Uskon, että ne loivat nuorille myös luottoa siihen, että oma ala voi löytyä monien mutkien kautta.”
- opinto-ohjaaja

”Sain itsevarmuutta omiin tulevaisuuden suunnitelmiin heidän tarinoidensa kautta. Esitys pysyi mielenkiintoisena ja siitä sai jonkin verran lisää tietoa eri oppilaitoksista sekä aloista.”
- lukiolainen

Tätä Roadshow-kumppanuus on

Odotamme innolla tulevaa kiertuetta! Mikäli koette, että oppilaitoksenne voisi hyötyä näkyvyydestä Roadshow’lla, voit lukea lisää viime kiertueen yhteenvedosta tai tiedustella lisää asiakasvastaaviltamme Antti Röytältä ja Laura Borsetilta.

Nähdään ensi syksynä!

Picture of Linda Leinonen
Linda Leinonen

Studentum Roadshow’n projektikoordinaattori

""