Suomen parhaat opiskelukaupungit 2022

 

Toteutimme ensimmäistä kertaa selvityksen, jossa laitoimme Suomen korkeakoulukaupungit paremmuusjärjestykseen. 

Korkeakouluvaihtoehtoja punnitessa moni miettii, mikä kaupunki sopisi parhaiten juuri omiin tarpeisiin. studentum.fi toteutti selvityksen, jotta sen oikean opiskelukaupungin löytäminen olisi helpompaa.

Tässä ovat TOP 10 opiskelukaupungit korkeakouluopiskelijalle:

  1. Helsinki
  2. Espoo
  3. Tampere
  4. Turku
  5. Oulu
  6. Jyväskylä
  7. Kuopio
  8. Vantaa
  9. Joensuu
  10. Pori

Näin selvitys toteutettiin

Selvityksessä korkeakoulukaupungit laitettiin järjestykseen seitsemän eri tekijän mukaan. Selvityksessä on huomioitu useita eri tekijöitä, kuten esimerkiksi oppilaitoksen taso, vuokra-asuntotilanne sekä liikenneyhteydet. Kaupungit saivat pisteitä jokaisesta eri parametrista. Eri tekijöitä painotettiin studentum.fi:n syksyllä 2021 toteuttaman ennakkokyselyn mukaisesti, johon saimme 748 vastausta.

Kattava selvitys on tarkoitettu hakijoiden tueksi

Oppilaitoksella ja opiskeltavalla alalla on paljon merkitystä opiskelupaikkaa valittaessa. Nuoria mietityttää kuitenkin myös muut asiat, kuten esimerkiksi millainen vuokra-asuntotilanne kaupungissa on tai onko kaupungissa työharjoittelupaikkoja. Halusimme ottaa nämä seikat selvityksessä huomioon.

Kiinnitimme huomiota myös opiskelijoiden vapaa-aikaan. Selvitimme millaiset julkisen liikenteen yhteydet eri kaupungeissa on. Opiskelijajärjestöjen määrän perusteella selvitimme, miten vilkas opiskelijaelämä korkeakoulukaupungeissa on. Työpaikkojen määrä kertoo jotain myös opiskelun aikana tarjolla olevista työllistymismahdollisuuksista. 

Toivoisimme, että tulevat opiskelijat voisivat selvityksen perusteella löytää paremmin opiskelukaupungin, joka vastaa parhaiten juuri omia tarpeita. Selvityksessä kymmenen parhaan joukkoon nousi kaupunkeja Suomen joka kolkasta.

Helsinki on kiistaton ykkönen

Helsingin ykkössijan takasivat pääkaupungin tarjoamat monet mahdollisuudet. Kilpailu pääkaupungissa on kuitenkin kovaa aina opiskelupaikoista vuokra-asuntoihin, mutta sitä ei otettu selvityksessä huomioon. Helsingin perässä kolmen parhaan joukosta löytyvät Espoo ja Tampere, jotka olivat kolmen parhaan joukossa lähes jokaisella selvityksen mittarilla.

Turku ja Oulu ovat sijoilla neljä ja viisi. Oulu kiri Turun edelle työharjoittelupaikkojen ja liikenneyhteyksien määrässä sekä oppilaitosten ja opiskelun taso -parametrilla. Muissa parametreissa Turku pärjäsi Oulua paremmin.

Kärkiviisikossa erot eri kaupunkien välillä olivat selkeät, mutta sijojen 6–10 pisteet jakautuivat tasaisemmin eri kaupunkien kesken. Koska eri parametreja pisteytettiin niiden saaman painoarvon perusteella, muutama hyvä sijoitus nosti kaupunkia listalla ylemmäs, vaikka kaikilla parametreilla ei olisi yltänyt kymmenen parhaan joukkoon.

Esimerkiksi kymmenenneksi sijoittunut Pori oli kymmenen parhaan joukossa vain kolmella eri mittarilla, mutta kuudes sija suurimman painoarvon saaneella oppilaitosten ja opiskelun taso -parametrilla nosti kaupungin kymmenenneksi. Pori kiilasi selvityksessä yliopistokaupunkien Lappeenrannan ja Vaasan ohi.

Katso täältä, miten eri kaupungit pärjäsivät selvityksessä!

""