Kohti Roadshow’n 10-vuotisjuhlakiertuetta

 

Studentum Roadshow -koulutuskiertue teki kaudella 2020-2021 historiaa, kun vierailimme lukioissa, varuskunnissa, messuilla ja ammattikouluissa etäyhteydellä. Halusimme jakaa tietoa erilaisista koulutuspoluista sekä vahvistaa luottamusta tulevaisuuteen ja omien valintojen tekemiseen myös poikkeuksellisena ajanjaksona. Tämän seurauksena syntyi digitaalinen Roadshow, jolla pidimme perinteiseltä kiertueelta tuttuja infotilaisuuksia etänä.

Hyvät kokemukset poikkeusvuoden Roadshowsta loivat pohjaa syksyllä 2021 alkavalle Roadshown 10-vuotisjuhlakiertueelle, jossa yhdistyvät kouluvierailut niin diginä kuin livenä. Lue artikkelista, kuinka projektivastaavamme Linda kuvaa askelmerkkejä kohti juhlakiertuetta.

Digitaalinen Roadshow syntyi yhteistyön tuloksena

Suunnittelimme etävierailuja perinteisten lukiovierailujen vaihtoehtoiseksi toteutustavaksi, mutta vasta syksy osoitti, kuinka suuressa laajuudessa etätoteutusta tultiin soveltamaan. Heikentynyt pandemiatilanne toi oman selkeytensä siihen, että vierailut toteutetaan etänä. Lukioiden siirtyessä etäopetukseen osa vierailuista toteutettiin etänä samana päivänä opotunnilla. Toisten lukioiden kanssa katsoimme sopivan ajankohdan yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.

Perinteisellä Roadshow’lla fyysiset vierailut lukioissa ja muissa kohteissa muodostavat rungon sille, missä päin Suomea kulloinkin liikutaan. Digitaalisten infotilaisuuksien ansiosta pystyimme vastaamaan joustavammin opinto-ohjaajien toiveisiin ja sopimaan ajankohdan osaksi lukiolaisilla käynnissä olevaa opokurssia. Viime vuonna kiertuelähettiläämme luennoivatkin useilla opotunneilla Zoomin, Google Meetin ja Teamsin välityksellä. 

Kiertueen mahdollisti tiivis yhteistyö pitkäaikaisten ja uusien vierailukohteiden opinto-ohjaajien ja yhteyshenkilöiden kanssa.

Jatko-opintoja pohdittiin etänä

Perinteisillä Roadshow-vierailuilla nuoret pääsivät ständillä tutustumaan kumppanioppilaitosten esitteisiin, materiaaleihin ja koulutustarjontaan. Potentiaalisia jatko-opintopaikkoja pohdittiin Roadshow-lähettiläiden ja ammatinvalintatestin avustuksella. 

Digitaalisella Roadshow’lla oppilaitokset esiteltiin virtuaalisissa infotilaisuuksissa, joiden ohella nuoret saivat tietoa oppilaitoksista infotilaisuuksien PDF-yhteenvedoista, studentum.fi-sivuston Roadshow-osiosta ja studentumin Instagramista. Oppilaitosten esitteet olivat saatavilla sähköisinä studentumin sivuilla ja lisäksi lähetimme lukioille fyysisiä esitteitä tarkempaa tutustumista varten.

Pohdimme, miten mahdollistamme fyysisten kouluvierailujen ja messupäivien vuorovaikutteisuuden digitaalisissa infotilaisuuksissa. Löysimme ratkaisuksi Mentimeterin, jonka kautta nuoret esittivät kysymyksiä ja kertoivat mietteitään jatko-opinnoista. 

Viime vuoden Roadshow-lähettiläiden Juulian ja Emmin mukaan perinteisillä lukiovierailuilla he juttelivat nuorten kanssa syvällisemmin ja näkivät heidän arkeaan. Etäinfotilaisuuksien vahvuudeksi Emmi ja Juulia kertoivat mahdollisuuden esittää kysymyksiä anonyymisti ja kuulla vastaukset myös muiden kysymyksiin. 

Roadshow vaatii lähettiläiltä sekä intohimoa koulutusteemoja kohtaan että joustavuutta. Viime vuoden lähettiläät Juulia ja Emmi lähtivät avoimin mielin toteuttamaan digitaalista kiertuetta, mikä mahdollisti uudenlaisen toteutuksen.

Kohokohtina useamman lukion etälähetykset ja digitaaliset koulutusmessut

Digitaaliset Roadshow-infotilaisuudet mahdollistivat vierailemisen kahdessa lukiossa samana päivänä ja jopa samanaikaisesti. Kiertueen kohokohtiin kuului Rovaniemellä sijaitsevan Ounasvaaran lukion ja Tuusulan lukion yhteinen infotilaisuus lokakuussa 2020. 

Kiertueen parasta antia olivat studentum.fi:n ensimmäiset digitaaliset koulutusmessut, jotka toteutettiin virtuaalisessa messuympäristössä. Haavi-messuilla nuoret juttelivat näytteilleasettajien kanssa chätissä ja tutustuivat koulutustarjontaan, esitteisiin, videoihin ja puheenvuoroihin digitaalisilla messuosastoilla. Tammikuussa 2021 Roadshow edusti myös virtuaalisilla Opinlakeus-messuilla.

Myös lukiot järjestivät koulutus- ja uratapahtumia etäyhteydellä. Roadshow piti infotilaisuudet Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion jatko-opintopäivässä ja Kuninkaantien lukion urapäivässä. Opiskelijoiden aktiivisuus jakaa ajatuksiaan ja esittää kysymyksiä etäinfotilaisuuksissa ilahdutti.

roadshow3
Kumppaniksi Roadshow-koulutuskiertueelle?

Lue lisää
Mitä on luvassa tämän vuoden juhlakiertueella?

Tulevalla kiertueella Roadshow täyttää pyöreitä ja juhlistamme kiertueen kymmenettä vuotta monipuolisella kokonaisuudella.

Roadshow’n kumppanioppilaitoksiin ja erilaisiin koulutuspolkuihin tutustutaan perinteisillä vierailuilla paikan päällä lukioissa, varuskunnissa, messuilla ja ammattikoulussa.

Täydennämme kumppanioppilaitosten näkyvyyttä digitaalisella Roadshow’lla, jolla pidämme jatko-opintoihin suuntautuneita etälähetyksiä toisen asteen oppilaitoksille ympäri Suomen. 

Roadshow-kumppanit nähdään jälleen digitaalisilla Haavi-messuilla marraskuussa. Tälläkin kertaa messuilla on mahdollista chättäillä, tutustua koulutustarjontaan sekä katsoa oppilaitosten videoita ja webinaareja.

Odotamme innolla tulevaa kiertuetta, tuletko mukaan?

Picture of Linda Leinonen
Linda Leinonen

Studentum Roadshow’n projektikoordinaattori

""